Ik ben gecertificeerd via FYSIOTEK om een steunkous bij u aan te meten en voor u te bestellen. Ik meet de kous bij u op en bestel deze dan bij FYSIOTEK. FYSIOTEK is verantwoordelijk voor de declaratie bij uw zorgverzekering.

 

Voor het aanmeten van een TEK heeft u een verwijsbrief nodig van uw arts met vermelding van een medische indicatie. Dan worden de kousen ook vergoed door uw zorgverzekeraar !

 

Heeft u nog geen klachten en u wilt wel een TEK dragen (voor preventie van klachten in de toekomst), dan kunt op eigen kosten de TEK laten aanmeten. Vraag naar de voorwaarden.

 

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) 

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of kousen. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam sok is alleen bedoeld als sok en geeft geen druk.

De naam therapeutische elastische kous (TEK) geeft aan dat het in werkelijkheid om een kous gaat met therapeutische en elastische eigenschappen.

Door de druk die door de TEK wordt uitgeoefend kunnen klachten worden voorkomen, verminderd of geeft het ondersteuning aan een behandeling. Door de elastische draden in de TEK wordt er een druk uitgeoefend op de aders en lymfebanen, om zo bijvoorbeeld een vochtophoping te bestrijden (oedeem) of aders te ondersteunen om de terugstroom van bloed te bevorderen.

 

Medische indicaties TEK

  • (Lymf)oedeem
  • Lipoedeem
  • Zwelling na operatieve ingreep
  • Zwelling Tijdens de zwangerschap
  • Bij spataderen (varices)
  • CVI (chronische veneuse insufficiëntie)
  • Na trombose
  • Ulcus cruris

De vergoeding vindt plaats, op basis van medische indicatie, uit het BASIS pakket (let op uw eigen risico).

U kunt aanspraak doen op 2 paar kousen per 12-14 maanden.

  

Hulpmiddelen

Ik werk samen met FullMobility uit Bussum. Daar bestel ik hulpmiddelen als handschoenen (Bauerfeind), aantrekzak (Easy Slide) en de Handy Leg.

 

Let op: niet alle hulpmiddelen worden meer vergoed door de zorgverzekeraar.